8 Ekim 2012 Pazartesi

Şair, Yazar Behzat ŞAŞAL...

SAIR VE YAZAR BEHZAT SASAL HAKKINDA
NAZİF KARAÇAM
Behzat Sasal, Kirklarelili degil. Fakat Kirklareli’ni bilen entellektüel bir sair ve yazardir. Aslen Eskisehirli olup, Ankara’da yasamaktadir. Mimar ve sehir planlamacisi olarak Iller Bankasinda çalisti ve emekli oldu. Arkadasligimiz, dostlugumuz 1957 yilinda Ankara’da Yedeksubayligimiz sirasinda basladi. Elli yildan beri devam ediyor.
Behzat Sasal’i daha önce yazdigimi ve tanittigimi hatirliyorum. Ancak bu degerli Cumhuriyet Aydini’ni, içtenlikli Atatürkçü’yü bir baska açidan anlatmayi gerekli görüyorum ve bunun da benim isim oldugunu düsünüyorum.
Behzat Sasal, Kirklareli’nde kitap bastirip çikaran ikinci kisidir. Kirklareli’nin ilk kitap yazani ve çikarani Gazeteci Ali Riza Dursunkaya’dir. Ondan sonra Behzat Sasal gelir. Sasal, “DILEKÇE” adli siir kitabinda topladigi siirlerini Kirklareli’nde, Yeni Istikbal Gazetesi matbasinda bastirmistir. Bu nedenle Kirklareli’ni bilir. Yeni kusaklar bilmez ama Kirklareli’nde meshur Saraç Hamdi onun akrabasiydi.
Ancak Behzat Sasal son yillarda siirden çok yaziya yönelmis, seri halde kitap yayimlamaya baslamistir. Onunla Ankara Halkevleri Genel Merkezinde beraber oldugumuzda o, Söz Söylemek Güzel Konusmak kurslarina giderdi. Yazi yazmakla beraber, güzel konusmayi da öne çikarmaya özen gösterirdi. Daha dogrusu Ankara’da katildigi kurs asil adi ile “DÜSÜN-KONUS-DINLE” idi ve Behzat Sasal toplum önünde söz söylemeyi bir beceri ve sanat haline getirmistir. Onun siir kitabi Dilekçe’den sonra çikardigi kitap SEVGILI DÜSMANIM SIGARA olmustur. Sasal sigarayi insanin düsmani ilan ettikten yillar sonra hükümet sigarayi kapali yerlerde yasaklamistir. Behzat Sasal’in böylesine de bir öngörüsü vardir.
Behzat Sasal’in üçüncü kitabi daha önceki kitabi gibi bir arastirma kitabidir. “Evrensel Egitim ve Bilinçlenmeye Çagri” adini tasiyan bu kitap egitim, bilgi ve ahlak kurgulu bir kitaptir. Bu kitabi 2002 yilinda yayimlamistir.
Sasal inançli bir insandir. Kendisi ahlakin üstünde güzel bir ahlaka sahiptir. Yasamini ve sosyal iliskilerini öyle kurgulamis, her seyi Ahlak Zemini üzerine oturtmustur. Bu nedenle din konusuna el atmis, 2003 yilinda “Din Evrenseldir, Birlik ve Bütünlüktür” kitabini yayimlamistir. Behzat Sasal’a göre Din ve Inanç insana gereklidir. Evrensel ve seküler dinler büyük dinlerdir. Bu dinlere inananlar dünyada çogunlugu teskil etmektedir.
Behzat Sasal’in 2004 yilinda yazdigi kitap ise “Gözetlenmektesiniz” adini tasimaktadir. Bu da bir arastirma kitabidir. Anlasiliyor ki Sasal ayni zamanda bir arastirmacidir. Eserleri kültür ve bilgi yüklüdür. Nitekim son yazdigi yine arastirmaya dayali hacimli kitaplarinin “CUMHURIYETE GÖLGE DÜSÜRENLER” ve “NASRETTIN HOCAYA ÇAÄzDAS BAKIS” bu tür kitaplarindan basinda gelmektedir.
Görülüyorki Behzat Sasal üretken bir yazardir. Cumhuriyet ve din kültürüne bagli bir aydindir. Balkanlardan gelmis bir ailenin insanindan da baska türlü bir tavir beklenemez. Sasal köklerine, geleneklerine bagli bir insandir. Su siralar oldukça ciddi bir rahatsizlik geçirmektedir. Sayin esinden aldigim bilgiye göre rahatsizliginda iyiye dogru bir gidis vardir. Buradan degerli dostuma acil sifalar diliyorum. Daha yazacagi kitaplar oldugunu biliyorum.
Hayatin düz çizgi olmadigini da bu vesileyle söylemek istiyorum.

Hiç yorum yok: